A csakrák és az egészség

Az emberi szervezetben minden betegség, legyen az testi, mentális vagy érzelmi, egy hosszabb ideig fennálló egyensúlytalansági állapotra vezethető vissza. Az energetikai állapotról könnyen átfogó képet kapunk, ha megvizsgáljuk a fő energiaközpontokon vagy csakrákon áramló energiák egyensúlyát vagy az életünkre jellemző érzelmi és mentális mintázatok dinamikáját.

A csakrák olyan finom-energetikai kapuk, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak különböző lelki területekkel, érzelmi folyamatokkal és adott szervekkel, és az univerzális éltető energiát transzformálják és közvetítik számukra, ily módon szabályozva működésüket. A csakrákra közvetlenül hatnak a gondolataink, a hitrendszereink és az érzelmeink. Ha azok a negatívitás felé hajlanak a csakrák vagy alul-, vagy túlműködésbe kezdenek ami végül az elzáródásukhoz és a kapcsolódó szervek megfelelő energiaellátásának a hiányához, végül pedig megbetegedéshez vezet. Másként megfogalmazva, ha életünk során egy adott negatív érzelmet vagy hitrendszert tartunk fenn magunkban tudatosan vagy tudattalanul, amellett, hogy elakadásokat tapasztalunk az adott életterületen, az azért felelős csakra működése kibillen a természetes állapotából, kihatva a fiziológia működés kapcsolódó területére.

Az univerzális természeti törvényekkel összhangban lévő érzelmi és gondolkodásbeli hozzáállással a csakrarendszerünk egyensúlyban tartható és az egészség állapota fenntartható és megerősíthető. Diagnosztizálható betegségi állapot megjelenése esetén, a fizikai szinten történő kezelés mellett a kialakulásához vezető gondolkodásmódot is szükséges megváltoztatnunk, illetve elfogadással és megbocsátással, az érzelmeinket felszabadítanunk, hogy átmeneti és tüneti kezelés helyett valódi és maradandó gyógyulásban és fejlődésben lehessen részünk. Amint feloldjuk a téves és negatív hiedelmeket és a megrekedt érzelmi energiákat pozitív, a természettel és az élettel összhangban lévőkre cseréljük, a csakrák kinyílnak és működésük kiegyensúlyozottá válik. Ennek következményeként a mentális problémák feloldódnak, az érzelmek harmóniába kerülnek, a szerveknek szükséges energia áramlása helyreáll és a betegségek megszűnnek. Levonva az adott élethelyzet általi tanulságokat, megérthetjük életünk mélyebb összefüggéseit, fejlődhetünk és növekvő szabadságban haladhatunk a kiteljesedésünk útján.

A testben megszámlálhatatlan csakra található és azok rendszerezésére nincs egyetlen, abszolút igazság. A többezer éves múltnak örvendő jógikus tradíciók számos különböző és gyakran egymástól jelentősen eltérő szemléletet alkalmaztak. A manapság nyugaton elterjedt nézet szerinti értelmezésben 7 fő csakrát különböztethetünk meg. Mind a hét központ egy adott szervrendszeri funkció megfelelő működéséért felelős és bizonyos életterülethez kapcsolódó érzelmi és gondolkodásbeli energia rezonál vele. A csakrák a lelki fejlődésünk különböző aspektusaiért felelős energetikai központok.

Gyökér csakra
Szín: Piros
Elem: Föld
Elhelyezkedés: Gerinc töve
Érzelem: Támasz, akarat, erő
Fizikum: Erős lábak, csontok
Megnyilvánulás: Stabilitás, bőség, gazdagság

 

Vagyok –  „Jogom van létezni, mert megszülettem…”

Szakrális csakra
Szín: Narancssárga
Elem: Víz
Elhelyezkedés: Köldök alatt
Érzelem: Önbecsülés, öröm, bátorság
Fizikum: Egészséges izmok, szexuális erő
Megnyilvánulás: Kreativitás, gyümölcsöző kapcsolatok

 

Érzek –  „Örömmel és élvezettel áramlok az élettel…”

Napfonat csakra
Szín: Sárga
Elem: Tűz
Elhelyezkedés: Köldök
Érzelem: Önbizalom, tekintély
Fizikum: Egészséges máj, hasnyálmirigy, emésztés
Megnyilvánulás: Hírnév, státusz

 

Cselekszem –  „Könnyedséggel érem el mind a kisebb, mind pedig a nagyobb céljaim…”

Szív csakra
Szín: Zöld
Elem: Levegő
Elhelyezkedés: Szív területe
Érzelem: Szeretet, bizalom, megbocsátás
Fizikum: Egészséges szív, tűdő
Megnyilvánulás: Vágyak, beteljesülés

 

Szeretek –  „Szeretek és teljességében szerethető és szeretve vagyok…”

Torok csakra
Szín: Kék
Elem: Éter
Elhelyezkedés: Torok tájéka
Érzelem: Kommunikáció, önkifejezés
Fizikum: Egészséges fül, orr és torok
Megnyilvánulás: Meggyőzőerő, helyzetek fölötti irányítás

 

Kifejezem magam –  „Kimondom az igazságomat és ez felszabadít…”

Harmadik szem csakra
Szín: Indigó
Elem: Fény
Elhelyezkedés: Szemöldökök között
Érzelem: Döntéshozás
Fizikum: Egészséges szem, arcüreg
Megnyilvánulás: Intelligencia, intuíció

 

Látok –  „Az életem elfogadással áramlik és élvezetesebbé válik napról napra…”

Korona csakra
Szín: Ibolya/Fehér/Teljes spektrum
Elem: Lélek
Elhelyezkedés: Fejtető
Érzelem: Megelégedettség, megvilágosodás
Fizikum: Egészséges haj, bőr és agy
Megnyilvánulás: Isteni áldás

 

Tudok –  „Tudom, hogy egy vagyok Istennel, kinek ereje és hatalma szeretettel áramlik át rajtam minden pillanatban…”

A csakrák teszik lehetővé az energetikai kapcsolatot a Lélek és a megnyilvánuló világ különböző aspektusai között. Megismerésük által mélyebb megértéshez juthatunk az élet összes dimenziójával kapcsolatban. A helyes tudás kioldja az adott életterületekhez kapcsolódó téves berögződéseket, és lehetővé válik az egyén számára a teljes, egészséges, boldog élet és a valódi kibontakozás.

error:

Pin It on Pinterest