Rudraksha, a misztikus bogyó

Rudraksha mala

A rudraksha bogyó misztikus erejéről gazdagon számolnak be a keleti többezeréves kultúrák ősi feljegyzései, és korunk spirituális úton járói körében is nagy népszerűségnek örvend ez a varázslatos természeti ajándék. Az indiai, tibeti, kínai és egyéb keleti kultúrák hagyományai több ízben is megemlítik, hogy a rudrakshából készült malákat, rózsafüzéreket, karkötőket és medálokat ősidők óta viselik mindazok, kik testi-lelki egészségre, önmegvalósításra, sikerre vagy felemelkedésre törekszenek, mind világi vagy spirituális értelemben.

A rudraksha mag az Elaeocarpus nemzetségbe tartozó nagy méretű, örökzöld fáknak a gyümölcséből származik. Ezen belül is, a fő forrása az Elaeocarpus gantrius faj. Ezek a fák Indonéziában, Nepálban és dél-kelet-Ázsia egyes országaiban, illetve Indiában a Himalája régiójában találhatóak meg, és a mai napig, csak a természetesen előforduló élőhelyükön érhetőek el. Kutatási eredmények alapján a rudraksha bogyók 50,031% szénből, 0,95% nitrogénből, 17,897% hidrogénből és 30,53% oxigénből és kis arányban egyéb nyomelemekből állnak.

Elaeocarpus gantrius

Elaeocarpus gantrius

Legalább 38 típusú rudraksha bogyó létezik, melyek közül a 21 felosztásig terjedő típusokat alkalmazzák a továbbiak tulajdonságaival kapcsolatos alapos ismeretek hiánya miatt. Minden rudrakshán 1-21-ig terjedő, jól kivehető függőleges vonal húzódik a mag aljától egészen a tetejéig. A vonalak száma megegyezik a rudrakshán belül megtalálható magvak számával is. Ez 21 különböző tulajdonsággal ruházza fel a bogyókat. Ezek a vonalak határozzák meg, hogy egy rudraksha bogyó hány mukhi-val rendelkezik, és azok számától függően különböző fiziológiai-, érzelmi- és életterületeken dolgozik és különböző spirituális célokat lát el viselője életében.

7 Mukhi Rudraksha

7 Mukhi Rudraksha

Tudományos szempontból nézve, a rudrakshák elektromágneses, paramágneses, diamágneses és dinamikus polaritás tulajdonságokkal rendelkeznek. Az elektromágneses és az induktív tulajdonságaik miatt fiatalító hatással van az emberi szervezetre, és viseléskor a különböző mukhiknak megfelelően, különböző minőségű impulzusokat küldenek az agyba, aktiválva illetve szabályozva bizonyos biokémiai folyamatokat és neurotranszmittereket, ezáltal egészséges, békés és boldog tudatállapot idéznek elő az emberben. Serkentik a pozitív érzelmeket és hangulatot befolyásoló hormonok kiválasztását, feloldják a stresszt, és önbizalommal, nyugodt elmével és általános jólléttel áldják meg viselőjüket. Ez az állapot pozitív világnézet kialakulásához, konstruktív gondolkodáshoz, együtt érző szívhez, inspiráltsághoz és általánosan pozitív irányú személyiségfejlődéshez vezet.

Nagy becsben tartják a rudrakshák gyógyító erejét, talán ez az oka annak, hogy egészen a közelmúltig csak kevés, azonban fontos tudományos kutatási eredmény látott napvilágot. Az egyik ilyen feltáró kutatást Dr. Suhas Roy végezte az Indian Institute of Technology munkatársa, Banarasban, Indiában. A kutatás bebizonyította, hogy a rudrakshák gyógyító ereje az elektromágneses tulajdonságaiból származik. Amikor rudraksha bogyókat helyezünk a szív területén a mellkasunkra, azok aktív módon megkezdik a szívműködés stabilizálását. A mágnesekhez hasonlóan a bogyók a dinamikus polaritás elvén működnek. A vérkeringés és a szívverés automatikusan mágneses mezőt indukál az emberi test körül, kifejezetten a szív környékén. A természetesen indukált mágneses mező polaritásától és intenzitásától függően a rudraksha finom elektromos és induktív impulzusokat küld ellentétes polaritással és intenzitással. Ennek megfelelően egy arányos kiegyensúlyozó erő hat a szívre, szabályozva azt, ha a természetes értékek alatt vagy fölött működne. Ez a folyamat biztosítja az ideális vérkeringést és szívműködést a testben, ami aztán számos öngyógyító folyamatot indít be.

Rudraksha és drágakő nyaklánc

Rudraksha nyaklánc drágakővel

Az ősi védikus iratok szerint a rudraksha lelassítja az öregedést és meghosszabbítja az életet. A megfelelő bogyók az ájurvédikus dósák kiegyensúlyozására is alkalmasak. Emellett lázcsökkentő, bénuláscsökkentő hatásúak és kiegyensúlyozzák a test fő energiaközpontjait, ezáltal szabályozva az epe- és szélműködést, illetve a váladékképződést. Gyógyítják a magas vérnyomást és a szívvel kapcsolatos betegségeket, a cukorbetegséget, a hátfájást, az ízületek, izmok és csontok problémáit, alvási zavarokat, a szaporító szervrendszer betegségeit, emésztéssel kapcsolatos problémákat, fejfájást, és minden mentális, érzelmi és pszichés zavarokat. Mellékhatása nem létezik, és mindenki által biztonságosan viselhető, és mivel közvetlen hatással van a csakrák megfelelő működésére, a pozitív változások már a viselés megkezdését követő két napon belül tapasztalhatóak. A rudraksha bogyók nyugalmat, tisztánlátást és a szellemi megkönnyebbülés érzését ajándékozzák viselőjüknek, ezért előszeretettel használják ősidők óta a különböző utakon járó keresők, jógik és bölcsek mind a hétköznapokban, mind pedig meditációhoz vagy egyéb spirituális gyakorlatokhoz.

Rudraksha karkötő kövekkel

Bár a rudraksha terápiás jellegű felhasználása csak napjainkban kezd növekvő népszerűségnek örvendeni, ezek a varázslatos bogyók önmagukban, illetve bizonyos drága-, féldrágakövekkel kombinálva, megdöbbentő hatékonysággal és gyorsasággal hoznak kézzelfogható eredményeket, mind az egészség, mind a lelki fejlődés területén. A rudraksha kortól, nemtől, vallástól, politikai-, gazdasági háttértől, neveltetéstől, és minden egyéb megkülönböztetéstől függetlenül bárki által viselhető és pozitív hatásai élvezhetők.

Lelki oldalról megközelítve, a rudrakshák magas rezgésű energiákat képviselnek és úgy tartják, hogy hidat képeznek a Mennyei és Földi dimenziók között. Viselőjüket Isteni védelemben részesítik és távol tartanak mindennemű negatív hatást és energiát. A rudraksha szó jelentése magyarul: „a teremtő könnye”, ami az Isteni együttérzést szimbolizálja. A legenda szerint, ez a könnycsepp az emberi szenvedésre adott válaszként hullott a földre, aminek helyén kinőtt az első rudraksha fa. Ez, a Létezés ajándéka és támogatása az emberiség számára az önmegvalósítás, önzetlenség és felébredéshez vezető útján.

A különböző mukhi rudrakshák különböző bolygóenergiákkal, védőszentekkel, színekkel, ásványokkal és drágakövekkel, és az emberi test adott csakráival harmonizálnak. Így fiziológiai hatásain túl gyógyítják a finomenergetikai és karmikus testeket, egyensúlyozzák a prána áramlását a szervezetben illetve megnyitják, méregtelenítik, kiegyensúlyozzák és táplálják a csakrákat, így biztosítva az ember számára a teljességében harmonikus működést, és ezáltal elősegítve a tudatosság növekedését. Az ősi traumák kioldása által mély és maradandó gyógyulást hoznak érzelmi és lelki szinteken és elhárítják az önmagunkban felépített és karmikus akadályokat, hogy valódi utunkat járhassuk és igaz célunkat élhessük, felemelve ezáltal saját életünk minőségét, és ebből fakadóan, az interakcióink révén az embertársainkét.

error:

Pin It on Pinterest